maandag 9 april 2012

Sylvia Hoeks. Ramses Shaffy. Ramsey Nasr

Ik moet even katten. Tegen Sylvia Hoeks, die o.a. rollen speelde in Vuurzee, Overspel, en De Bende van Oss. In Vuurzee was het nog te doen. Daarin speelde ze een jong meisje en kon ik haar nog negeren. Wat geen moeite koste want een zo'n uitgestreken smoeltje zonder enige emotie valt niet zo op. 
Blijkbaar gaan juist mannelijke regisseurs met het gebrek aan expressiviteit en inhoud aan de haal en verwarren de leegheid van dit nietszeggende koppie met mysterie, met raadselachtigheid. Die denken blijkbaar dat de gemiddelde mannelijke kijker ook niet verder kan kijken dan zijn neus lang is. Misschien is dat ook zo.

Daarna kreeg ze dus regelmatig rollen toebedeeld. Inhoudsloosheid mistaken for Mystiek.

Ramses Shaffy heeft ooit een nummer geschreven over de partners die je kiest en hoe je daarin teleurgesteld kunt worden en zij anders blijken te zijn dan je had gedacht. Ik heb de tekst in de vrouwelijke vorm gezet

Zij is hoogst interessant', dacht een Regisseur van een vrouw
'Want zij zwijgt zo mystiek, daar hou ik van'
Maar na een tijd toen zei zij 's wat
Toen bleek dat zij niets te zeggen had
Geen nul op het rekest
hij ging niet op pad
naar een vrouw met meer woordenschat


In Overspel had zij Ramsey Nasr als tegenspeler. Arme Ramsey. Want het kan er bij mij niet in dat hij niet dwars door de leegte naar de dingen keek die achter haar lagen en de grootste moeite had om haar te zien. Hij speelde haar helemaal weg en van haar zag je slechts steeds dezelfde close-ups van een maskerachtig, ondoorgrondelijk, want er viel eigenlijk niets te zien, gezicht. Telkens weer dezelfde close ups die nauwelijks van elkaar te onderscheiden waren, want meer viel er blijkbaar uit haar niet te halen.
Dit is het, meer is er niet
En meisje Hoeks, als je nog nooit een kind in je armen hebt gehad, noch ooit voor een kind gezorgd hebt, en je een regisseur hebt die jou geen feedback geeft, moet je geen moederrol gaan spelen. Het droop er vanaf dat het helemaal nieuw voor je was. Toen kon ik je echt niet meer negeren en verwerd je tot een ergerniswekkende stoorzender.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten