maandag 19 maart 2012

130 km. rijden. 19 maart 2012

Waarom zou je dat willen? Zijn het de hormonen die opspelen? Lang geleden plaatste de "Opzij" een cartoon van een man die huilend op de grond lag en met zijn vuisten op de grond sloeg. Het bijschrift luidde; "Wat wil de man?". In het tekstballonnetje boven zijn hoofd stond; MEER!! En zo is het maar net.

Een keer per maand rijd ik naar het noorden. Ik doe daar twee uren over in plaats van 1 uur en vijftig minuten. Ja, het noorden is dichterbij dan men in het westen denkt. Ik rijd dan niet met een snelheid van honderdtwintig maar met honderd kilometer per uur. Om te bezuinigen, want het scheelt benzine en het is wel zo veilig.

Ik doe daar dus tien minuten langer over. Waar praten we over! De tijdswinst is dus voor vrijwel iedereen maar een paar minuten  per dag als je honderdtwintig of honderddertig km. rijdt. Want bijna niemand rijdt per dag twee uren. Meestal is de reistijd korter. Waarom zou je zo hard willen rijden als je daardoor een groter risico op ongelukken loopt, je duurder uit bent, je het milieu meer belast, en de meeste auto's er niet eens op berekend zijn (luister maar eens naar je motor)? Omdat je harder wilt? Omdat je MEER wilt? Ongeacht het aantal dodelijke verkeersongelukken?

Iemand zou eens moeten uitrekenen wat meer geld zou opleveren; Korten op de snelheidslimiet of korten op uitkeringen.
Nu niet meteen een conclusie trekken. Niet meteen met de voet op  het gaspedaal, niet in de vijfde versnelling, niet meteen de hormonen laten opspelen, maar eerst rustig nadenken, het liefst met een vaartje van maar honderd kilometer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten