dinsdag 13 maart 2012

bijstandsfraude en bonusgraaiers

Vandaag te lezen op Nos Teletekst. Bijstandsfraude hard aanpakken? Een paar honderdduizenden euro's? Waar gaat het over? Pak alsjeblieft alleen degenen die bv. werk hebben en er daarnaast ook nog een bijstandsuitkering bijritselen. Dat is me ook te gortig.

Maar het gros? Die er af en toe wat bij ritselt? De groep van bijstandsmoeders die in de bijstand belanden omdat manlief er met een groen blaadje vandoor is. Die ondanks dat hij carriere kon maken omdat vrouwlief zich ontfermde over de kinderen en de huishouding, geen alimentatie betaald. De jongeren die eigenlijk in de wajong horen, maar daar uit geknikkerd zijn. De arbeidsongeschikten die niet in de ziektewet kunnen of uit de WIA zijn gegooid, de ouderen waar niemand op de arbeidsmarkt staat te springen, de studenten die een niet zo voor de hand liggende studie hebben gevolgd waarmee ze niet aan de bak komen, maar geen tweede studie kunnen betalen omdat dat tegenwoordig zo'n negenduizend euro per jaar kost, de schoolverlaters zonder enige ervaring waar ook niemand op zit te wachten, en ga zo maar door.

Snappen de politici en andere fatsoensrakkers eigenlijk waar deze groep uit bestaat? En begrijpen ze überhaupt dat het geen lolletje is om van een bijstandsuitkering te moeten leven? Dat dit eigenlijk niet mogelijk is? Dat bijstandstrekkers een lagere levensverwachting hebben dan mensen met een baan? Nee, en daar liggen ze ook niet van wakker. Ik geloof niet dat daar ooit kamervragen over gesteld zijn, laat staan dat dit probleem wordt aangepakt. Beseffen we ooit dat een groot deel van het vrijwilligerswerk, waar onze economie echt niet zonder kan, gedaan word door bijstandstrekkers?

Nee, de fraude moet worden aangepakt. En hard. Want deze mensen hebben geen status, kunnen zich niet verweren en zijn per definitie een makkelijk slachtoffer van de bezuinigingsdrift van onze overheid.

Nee, dan de bonusgraaiers. Degenen die de crisis hebben veroorzaakt. Niet door honderdduizenden euro's bij elkaar te graaien, maar miljarden euro's. Worden die hard aangepakt? Nee, het gaat gewoon door. En als ze al op de vingers getikt worden, is het niet meer dan dat, en als ze al moeten opstappen dan is dat met een vertrekpremie van miljoenen euro's. Maar ja, dat zijn dan ook tenslotte de mensen met status en macht, daar mag je niet aankomen. Stel je voor.


1 opmerking:

  1. De politiek werkt voor die bonus graaiers.... het is allemaal geld en ze willen nog meer geld. Sociaal denken is er niet meer bij, het is carriere en geld!

    BeantwoordenVerwijderen