zaterdag 28 januari 2017

Intersectionaliteit. Vreselijk woord. 15 dec. 2016

Ergens op FB vond een discussie plaats die ronduit pijnlijk was, want eigenlijk was iedereen het zonder het echt te weten met elkaar eens. Maar de ene partij legde niet duidelijk uit wat ze bedoelde, want is al erg gekwetst en dus ook boos en de andere partij dacht even niet goed na. Gewoon een misverstand dus. Zo onnodig.

Het ging over kwesties als intersectionaliteit. Vreselijk woord. Alleen stond de ene partij daar even niet bij stil en wilde zich alleen op racisme richten en de andere partij benoemde het niet duidelijk. Intersectionaliteit, dat woord dat intussen besmet is geraakt en weerstand oproept omdat we er te vaak mee om de oren worden geslagen door mensen dat denken de wijsheid in pacht te hebben en steeds met termen smijten die ze zelf nauwelijks begrijpen. Woorden met meer dan 5 lettergrepen zouden sowieso verboden moeten worden.



Simpeler gezegd, we zijn ons ervan bewust dat vaak sprake is van meerdere vormen van discriminatie tegelijkertijd. Want in een groep mensen die allemaal een zelfde kenmerk hebben, bv. hun huidskleur, doen zich daarnaast ook verschillen voor zoals leeftijd, sekse, seksuele voorkeur, en religie. Verschillen die naast racisme nog andere vormen van discriminatie veroorzaken. Dus dubbelop, en in het geval van bv een zwarte lesbische vrouw, drie dubbelop, want zij heeft niet alleen te maken met racisme, maar ook met seksisme en homofobie. Om dan te zeggen dat je je liever alleen op één vorm van discriminatie wilt richten, namelijk racisme, want dat zou het allerbelangrijkste zijn, ligt niet voor de hand en dat doe je in de praktijk ook niet. Ik neem tenminste aan dat als een zwarte lesbische vrouw driedubbel gediscrimineerd wordt, anti-racisme activisten toch wel voor die vrouw opstaan en dan niet zeggen dat haar discriminatie minder belangrijk is en maar eventjes genegeerd moet worden. Toch?

In de anti-racisme strijd hebben we oog voor alle vormen van discriminatie. Of zouden we dat moeten hebben. Het is niet logisch om te zeggen eerst racisme en daarna pas de andere vormen van discriminatie als naast jou bv. een zwarte lesbische vrouw staat die driedubbel gediscrimineerd wordt. Dan grijp je in of probeer je dat, want het gebeurt tegelijkertijd met racisme en dan pak je ook dát meteen aan.

Tenzij je een seksist of anti homo bent, maar de meeste reageerders in die discussie waren dat niet.
Kun je nagaan wat ingewikkelde termen en de mensen die er op een rare manier mee aan de haal gaan, veroorzaken. Onnodige misverstanden en weerstand.

N.b. Wat mij betreft wordt het woord intersectionaliteit trouwens geschrapt uit het woordenboek. Met die term bereik je slechts een beperkte groep en het wordt te pas en te onpas en in grammaticaal opzicht vaak onjuist gehanteerd. Waarom niet gewoon dubbele of driedubbele discriminatie of iets dergelijks? Dat begrijpt zelfs een kind. (Nee, kruispunt-denken vind ik ook niet echt een heldere term.)

Deze blog is op 15 december 2016 op Facebook geplaatst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten