maandag 30 januari 2017

Jezus was niet wit

Vroeger had ik een geschiedenisleraar en dat was een beetje een rare. Hij was van adel, een jonkheer en kwam altijd naar school in jacquet en met een vlinderdasje. Hij woonde tot op hoge leeftijd nog bij zijn moeder in een heel groot herenhuis op een van de duurste lokaties in Groningen-stad. De school was een rijkeluis-school, maar dat merkte je in die tijd niet, want iedereen liep in spijkerbroek en t-shirt en was zo links als wat. Zowel docenten als leerlingen. Ik weet nog hoe verbaasd ik was als ik bij klasgenoten thuis kwam en zag hoe groot hun huis was en dat ze bv. in bijna elke kamer een t.v. hadden of op hun 18e opeens met een eigen auto naar school kwamen. Niemand schepte daarover op. Dat hoorde gewoon niet en deed je niet.

Hij viel dus erg op en viel helemaal uit de toon, maar we hadden respect voor hem. Hij was geduldig, had de wind eronder, en wist waar hij het over had. Misschien is het aan hem te danken dat wij, witte leerlingen, iets meer bewust waren van de TAS en van racisme dan leerlingen op andere scholen. Hij ging zijn eigen gang, leerde ons wat hij belangrijk vond en week daarbij doodleuk van het lesplan af en vertelde ons daarover. We hadden geen idee dat dit op andere scholen niet gebruikelijk was.


Zonder vlinderstrik maar wel met hoge hoed.

Ik moest aan hem denken nu weer blijkt dat heel veel witte mensen echt nog steeds denken dat Jezus wit was. Hij trok tijdens een les zo'n oprolbare landkaart over het schoolbord naar beneden, bonsde daar met platte hand keihard op en vroeg waar Jezus was geboren. Toen een leerling Bethlehem aanwees, sloeg hij weer op de kaart en vroeg welke kleur de mensen hadden die daar woonden. Bruin, werd gezegd. "Goed zo", zei hij, "dan begrijpen jullie nu dat Jezus niet blank was, maar bruin. Sla je boek open op pagina 20. We gaan verder met de les en straks haalt een van jullie die afgrijselijke beeltenis weg van die blanke Jezus met blauwe ogen die nu in de aula hangt. Laat je niet betrappen." 😲
Aldus geschiedde. Amen 😊 .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten